Flyboarden

Flyboarden / kite landboarden

Floyd

Flyboarden is een discipline die ontstaan is uit het snowskieën , snowskieërs zochten een alternatief voor de zomermaanden. In de  jaren ’70 begon men in Duitsland te experimenteren met grasski’s. Later werd dit geperfectioneerd en met de komst van het all-terreinboard / mountainboard ( jaren ’80 ) en was het kite-landboarden geboren.

 

 

Kiteboard

 

Bij de eerste all-terreinboards stonden de wielen nog onder het board ( Skate-board ) , pas in de  jaren ’90 , toen 3 grote merken zich op de verdere ontwikkeling stortte heeft men de wielen onder de tails ( schuine zijde voor- en achteraan het board ) geplaatst en kreeg de vernieuwing en technologie een enorme boost. Vanaf 2002 werd het flyboarden populairder en werden de boards verder ontwikkeld speciaal voor het flyboarden , ze werden korter , lichter , kregen meer flex , ……

 

 

BLC-2014-lommel

 

Men heeft twee verschillende types van flyboarders , zij die ervan genieten om kilometers te vreten met hun board en al dan niet kicken op snelheid. Of de boarders die leven van de adrenalineboost die ze krijgen bij hun meters hoge sprongen en duizelingwekkende tricks. Voor beide worden er de laatste jaren ook nationale –  / internationale wedstrijden georganiseerd.

 

 

Crash Lewis W.

 

Wat techniek betreft is het flyboarden een stuk moeilijker dan het kitebuggy rijden. Omdat men rechtop het board staat , bevind jou zwaartepunt zich ook hoger. Dit zorgt voor veel minder stabiliteit dan bij het buggy rijden , waar jou zwaartepunt zich bijna aan de grond bevind. Daarom is het hier van belang dat men eerst wat boardgevoel opdoet en zorgt dan men zijn kite 100% onder controle heeft. Flyboarden kan men theoretisch met elke powerkite .

 

  [like]