Techniek kitesurfen

Voor men aan het kitesurfen begint ,is het van belang dat men de techniek en kennis van het powerkiten beheerst. Wil jij kennismaken met de basis van het powerkiten ? Een keertje proberen . Naast het gevaar die een gebrekkige kennis van het kiten met zich meebrengt , zijn er ook nog de gevaren van het water / zee.

Zorg voor :

  1. de juiste uitrusting , draag een wetsuit , in de wintermaanden zelfs een droogpak. Onderkoeling kan zeer snel optreden .
  2. veilig materiaal , ga NOOIT het water op met een open-celkite. Check regelmatig de goede werking van je safety en de staat van jou kite / lijnen.
  3. de juiste maat van kite , ken je eigen limieten.
  4. een goede verzekering .

Soorten kites : men heeft de keuze uit twee types van kites , de foils ( gesloten cel ) of de tube kites. Tubes bieden een grotere veiligheid op het water.

Soorten boards : wat boards betreft is er een ruime keuze in grootte en vormgeving. De grootte van je board hangt samen met de windsterkte en je eigen gewicht. Een groter board heeft meer drijfvermogen en zo kan men met minder wind kiten. Wat de vormgeving betreft hangt dit af van je eigen voorkeur , race , wave of freestyle. Race en wave-boards zijn one-direction ( vergelijkbaar met een surfboard ) Hierbij moet je tijdens het keren overstappen op je board. De freestyle boards ( twin-tips )  zijn korter en niet richting gebonden ( vergelijkbaar met snowboards ).

Starten kite : bij het opstarten van je kite is het aangeraden om een assistent in te roepen. Hij kan jou kite aan de rand van het windvenster vasthouden en op jou teken loslaten. Zo voorkom je dat je kite recht door de powerzone vliegt , met alle gevolgen van dien. Sommige foils kan men ook alleen opstarten , toch bij een windsterkte van meer dan 3bf is assistentie ook hier aangeraden.

Water start : het grote nadeel bij het kitesurfen is dat men bij een crash niet naar zijn kite toe kan lopen om deze weer goed te leggen en te herstarten. Het herstarten van je kite verschilt van type , de éne kan je door middel van je stuurlijnen aan te trekken , achterwaarts omhoog vliegen en draaien. Andere kites , uitgerust met een vijfde lijn , kan je makkelijk draaien / herstarten door de vijfde lijn aan te halen. Moderne delta-kites gaan uit zichzelf naar de rand van het windvenster , om zo rustig te kunnen herstarten. Deze handelingen kan je best oefenen in ondiep water zonder board , zodat je dit 100% onder de knie hebt voor je effectief het water opgaat.

Body draggen : voor je met je board het water opgaat , moet je jezelf in het water kunnen verplaatsen met behulp van je kite of body draggen. Dit is nodig als je tijdens het kitesurfen je board verliest , je kan onmogelijk naar je board toe zwemmen. Je board ligt bijna altijd up-wind ten opzichte van jou. je moet jezelf nu up-wind bewegen door middel van je kite om zo terug bij jou board te komen en verder te kunnen kiten.

Springen : eens je vertrokken bent met kitesurfen en ettelijke malen het water onveilig hebt gemaakt , wil je misschien wel wat meer actie. Om te springen moet je uw kite hoog door het windvenster  terug sturen. Hierdoor zal je kite omhoog willen vliegen en zo ontstaat je eerste lift. eens je gelift bent is het van groot belang dat je uw kite rustig terug stuurt naar de richting waarin je aan het varen was. Doe je dit niet , dan word je hoogstwaarschijnlijk ongecontroleerd de andere kant opgestuurd , met mogelijk pijnlijke gevolgen. Eens je de basic jump onder controle hebt , kan je uw gamma tricks beginnen uitbreiden.

Landen kite : zoek iemand die jou kan / wil assisteren met het landen van jou kite. Wanneer deze geen kennis heeft van het powerkiten , leg hem dan vooraf duidelijk uit wat hoe wel en niet mag doen. Dit is voor jou veiligheid maar zeker ook voor jou assistent en eventuele toeschouwers. Maakt eerst het landings gebaar ( hand op hoofd ) kenbaar , stuur je kite naar de rand van het windvenster. Daar zal je kite rustig dalen en kan je assistent hem aannemen en wegleggen.

Vragen : kom je er alleen niet uit , vraag dan gerust raad aan je medekiters , zij zullen je graag bijstaan. Of kom gerust eens langs op één van onze evenementen. Je kan ook altijd met je vraag bij ons terecht via volgend contactformulier.

  [like]