tweelijners

Bestuurbare vliegers ,

Vanaf de jaren 1960 is de tweelijner in ontwikkeling gekomen , het was een variant op de kruisvlieger, (de Peter Powell of Acro sturntvlieger ) die met tweelijnen in plaats van één werd gevlogen. Door deze aanpassing kan men de vlieger alle kanten op sturen en zelfs salto’s laten maken. ook de Flexifoil , een soort parafoil , behoorde tot de eerste stuntkites.

Door de komst van glasvezel en koolstofstokken en later dunne supersterke lijnen steeg de populariteit van de stuntvlieger. Met dit sterk en licht materiaal kon men experimenteren met vorm en grote van de vlieger. Zo werden zeer krachtige delta vliegers ontwikkeld en het powerkiten was geboren. Zonder enige moeite sleurt dergelijke kite een volwassen persoon over het strand , dit maakte begin jaren ’90 het vliegeren enorm geliefd bij een groter publiek , al is dit niet zonder gevaar. Vanaf toen was het ( stunt ) vliegeren niet meer weg te denken op open plaatsen waar mensen vertoeven.

Een andere discipline binnen de tweelijners is het ballet- of trickvliegeren. Hier tracht de kiter individueel of in team specifieke oefeningen uit te voeren en zo een show te geven met zijn kite. Dit kan al dan niet op muziek , om zo de toeschouwers te vermaken. Vooral het in team vliegeren , met een vooraf ingestudeerde choreografie , maakt grote indruk op de toeschouwers. Maar ook op individueel vlak is er een hele ontwikkeling wat tricks betreft. Het technisch kunnen is verbijsterend..

Wedstrijden binnen deze discipline hebben dan ook de aantrekkelijke en mooi verwoordende naam van Tricksparty

[slideshow_deploy id=’1106′]

2 lijns Trickvliegers