Techniek trickvliegers

Trickvliegeren :

Bij het trickvliegeren komt alles aan op techniek en conditie, want vergeet niet, je staat geen moment stil. Het is de kunst om je vlieger in beweging te houden, je moet voortdurend bezig zijn.  Dat is de basis, trucjes komen later vanzelf.

Psycho technische gegevens  Hoe herken je een goede trickvlieger ? Als eerste kijk je naar de vorm , let op de drie dimensies. De verhouding tussen hoogte breedte ( de aspect ratio ) en de diepte van het zeil. Een lage – brede vlieger is niet zo geschikt voor het trick-vliegeren  net als een hoge – smalle vlieger. De verhouding moet er tussen in liggen.  De diepte van het doek wordt bepaald door twee stokjes ( standoff’s ) , bij de meeste trick-vliegers is de lengte van de standoff’s om en bij de 20 cm. De gebruikte materialen  en de afwerking hiervan spelen ook een belangrijke rol. Als de afwerking van de neus en de vleugels te wensen overlaat , kunnen je lijnen hierachter blijven hangen , bij bepaalde tricks.

 

Eolo neox  De beste beginnersvlieger , dit is waarschijnlijk binnen de vliegersport één van de meest gestelde vragen , binnen elke discipline. Een eenduidig antwoord is hier moeilijk op te geven. Dit heeft vooral met persoonlijke smaak en style te maken , maar hier kom je pas achter nadat je wat ervaring hebt opgedaan. Gelukkig zijn er kiters die er weinig of geen probleem mee hebben om jou , hun vlieger eens te laten uittesten. Ook kan je altijd beroep doen op onze clubkites en / of eens langskomen op één van onze activiteiten.  Enige ervaring met een bestuurbare vlieger is wel aangewezen , voor je u aan het trickkiten waagt. Een beginnerskite hoeft jou niet extreme veel geld te kosten , voor om en bij de 150€ heb je al een nieuwe Eolo Neox , maar ook van trickkites vind je een groot aanbod op tweedehandssites.

 

Markeerpunten :

Als je met het aanleren van tricks begint is het heel handig om markeerpunten uit te zetten , zo weet je exact of je telkens de juiste handelingen uitgevoerd hebt. Bij het trickkiten is het lukken of mislukken van een trick soms een kwestie van centimeters. Eerst zet je een vierkant uit , met kegels of grondpennen , nu markeer je uw vertrekpunt binnen dit vierkant. Na dat je alle handelingen van je trick uitgevoerd hebt en deze ook gelukt is , markeer je het punt waar je op uitkomt. Nu start je terug op vertrekpunt en doe je trick opnieuw , wederom zal je op het zelfde eindpunt moeten uitkomen. Is dit niet het geval , dan zal hoogstwaarschijnlijk je trick ook niet gelukt zijn. De handelingen die je moet uitvoeren voor een bepaalde trick vind je her en der op het internet.

Low wind :

Als er geen of weinig wind staat , zal je ook minder of geen kracht op je vlieger hebben , waardoor je vlieger weinig snelheid kan opbouwen. Oplossingen hiervoor zijn , een ultra licht vlieger nemen , je standaard vlieger aanpassen  door je bovenspreider te verwijderen en / of je toming wat hoger te zetten , zodat je vlieger makkelijker snelheid maakt.

Je zal er niet buiten kunnen om te moeten lopen en af en toe te rennen. Van groot belang is de richting waarin je loopt , het is dus het beste om loodrecht ten opzichte van je vlieger achterwaarts te lopen. Het  achteruit lopen en  omhoog pompen van je vlieger moet mooi synchroon lopen. Je lijnen moeten ten alle tijden onder spanning staan. Omdat je niet achteruit kan blijven lopen , moet je ook weer voorwaarts lopen ( dit doe je ook best na elke trick ) . Zorg er voor dat je vlieger genoeg hoogte heeft , stuur daarna je vlieger naar beneden en stap  voorwaarts , let goed op dat je druk op je lijnen houdt , anders wordt hij oncontroleerbaar. Je kan ook door middel van een 360° terug voorwaarts lopen. Je stuurt de vlieger 360° rond jou lichaamsas terwijl jij in een ovaal , meer voorwaarts dan zijwaarts , naar voren loopt. Waardoor je weer op je vertrekpunt uitkomt.

Oefening baart kunst ! Gewoon heel veel doen !