Snowkiten

Snowkiten met open cel kite

Snowkiten is de oudste discipline binnen het powerkiten waar men gebruikt maakt van een krachtvlieger en ” vervoersmiddel ” . Begin jaren 1960 werd er geëxperimenteerd parachute-skieën en geperfectioneerd rond 1971. De verdere ontwikkeling was een paraglider die met lijnen en een bar , via een koppeling aan de kiter werd bevestigd. Zo komt men bij de set-up van de huidige snowkiter. Hierdoor kon de kiter zich om zijn as bewegen , wat het mogelijk maakte om zich in elke richting te verplaatsen . De mogelijkheid om tegen de wind in of berg opwaarts te kiten was geboren.

 

Snowboard en kite

De voorloper van het snowboard , de mono ski , werd reeds in 1900 uitgevonden. De intellectuele wortels van het snowboarden vind men terug in het surfen . Twee surfers experimenteerde in 1963 met een oude deur waarop zij beugels monteerde , om zo het brandingsgevoel  na te bootsen in de sneeuw. Een nieuwe trend was geboren. Deze boards werden in de jaren ’70 technisch verder ontwikkeld , zo daalde de verkoopprijzen en werden snowboards steeds meer zichtbaar op de skipiste’s.  Door de opkomende bekendheid van het powerkiten en de enorme ontwikkeling van snowboards in de late jaren 1980 , word het snowkiten steeds populairder.

 

 

Het grote voordeel van het snowkiten is , dat men gebruik maakt van een powerkite om zich te verplaatsen , hierdoor is het niet noodzakelijk om zich naar bergachtige streken te verplaatsen. Men kan ook snowkiten in eigen land. Aan enkele centimeters sneeuw heb je al genoeg , jaarlijks kunnen wij dan ook op ons terrein enkele dagen snowkiten. Als er ergens een vijver of onder gelopen weiland bevroren is , kan je daar ook perfect op ijskiten met je schaatsen of speciaal ontworpen boards / buggy’s.

 

Snowkiting met tube-kite

 

Wat techniek en gevoel betreft , staat het snowkiten zeer dicht bij het kitesurfen. Met dit voordeel dat je niet nat wordt. Als men de bergen intrekt om te snowkiten , moet men vooraf de meteorologische toestand checken. Deze kan zeer snel wijzigen , ook dient men rekening te houden met de windstroom , als men boven op de kam komt kan deze jou wel eens verrassen.

 

Kite safe !!!!!