Kitesurfen

Kitesurfer

 

Het kitesurfen is veruit de populairste en snelst groeiende discipline binnen het powerkite. Naar schatting wordt deze sport wereldwijd door zo’n 500.000 mensen regelmatig beoefend. Vergeleken met het windsurfen is de uitrusting goedkoper en veel compacter . Geen enkele andere watersport heeft dezelfde mogelijkheden wat sprongen en tricks betreft.

 

Kiter met waveboards

In de jaren 1820 experimenteerde de Engelsman George Pocock met grote vliegers , om kleine boten mee aan te drijven. Hij gebruikte een gelijkaardig  4-line systeem dan dat tegenwoordig bij het kitesurfen gebruikt word , om zijn vlieger te beheersen. In de jaren ’90 werd aan de Hawaiaanse kust van Maui geëxperimenteerd met powerkites en surfboards , hieruit is het huidige kitesurfen ontstaan. Eind jaren ’90 werd in Frankrijk het eerste speciaal kitesurfboard ontwikkeld. Dit heeft bijgedragen tot de wereldwijde verspreiding van het kitesurfen. Tot 2001 waren de one direction boards de meest populaire , daarna zijn de twin tips aan hun opmars begonnen.

 

Jump

 

Het kitesurfen is opgedeeld in twee disciplines , men heeft de race en het freestyle gebeuren. Bij de race worden veel grotere boards gebruikt dan bij het freestyle gedeelte. De race is vergelijkbaar met de zeilsport , het is de bedoeling om zo snel mogelijk een parcour af te leggen. Bij freestyle heeft de snelheid geen belang , maar moet men de jury binnen een bepaalde tijd overtuigen met spectaculaire tricks.

 

kitesurfer

 

Kiten op het water is niet zonder gevaar , de meeste ongelukken gebeuren door roekeloze kiters , gebrekkige uitrusting en onvoldoende techniek. Het overschatten van je eigen capaciteiten kan ernstige gevolgen hebben. Door de recente ( vanaf 2006 ) ontwikkelingen van de kites en een groeiend bewust zijn van veilig kiten , is de sport de laatste jaren weer wat veiliger geworden. Kitesurflessen zijn misschien wel duur , maar op termijn krijg je uw investering dubbel en dik terug.

 

Kite safe !!!!!!

 

 

 

  [like]