Kitebuggy’s

 Zeilwagens klasse 8 :

Een kite buggy is een speciaal gebouwd voertuig dat in beweging wordt gebracht met behulp van een tractie- / powerkite . De kitebuggy heeft een bestuurbaar voorstewiel en twee vaste wielen achteraan. De bestuurder / kiter zit op een zitje in het midden en zo laag mogelijk t.o.z. van het voertuig , om een maximale stabiliteit te bekomen. Door het besturen van zijn kite kan de kiter versnellen , vertragen of helemaal tot stilstand komen.  De topsnelheid die een kitebuggy kan bereiken  ligt boven de 110 km / h . Beschermende kledij is aan te raden en een veiligheidshelm verplicht .

 

Eerste kitebuggy

 

De eerste gepatenteerde kite buggy werd uitgevonden door  George Pocock (uitvinder) in het Verenigd Koninkrijk in 1827  . De eerste kite buggy’s waren in de handel verkrijgbaar in de USA en Groot-Brittannië in de late jaren 1970.  Peter Lynn wordt over het algemeen toegeschreven aan de moderne popularisering van de kite buggy’s , zij ontwikkelde als één van de eerste sterke , lichgewicht en betaalbare kitebuggys in de vroege jaren ’80.

 

 

Door de ontwikkeling van sterke , lichte kitebuggy’s werd het mogelijk om tricks ( stunts ) uit te voeren met de kitebuggy. Begin jaren 2000 werd het freestyle kitebuggieën geboren. De buggy’s zijn meestal uitgerust met een verstevigde achteras en zitje.  Deze discipline wordt de laatste jaren alsmaar populairder er worden dan ook steeds meer en meer wedstrijden georganiseerd.

 

Kitebuggy wedstrijd

 

Wat techniek betreft is kite buggying vergelijkbaar met zeilen ,  veel van de terminologie is dan daar ook van overgenomen.  Kite buggy’s worden ondergebracht als “klasse 8” bij de zeilwagens door de FISLY en de kitebuggy wedstrijden zijn vaak gebaseerd op de richtlijnen binnen het landzeilen . Zit je nog met vragen aangaande het buggyrijden , kom dan zekers eens langs op één van onze evenementen.

 

 

Examen basisbrevet

 

In de meeste landen is men verplicht om in het bezit te zijn van minimaal een basisbrevet en een geregistreerde buggynummer. In België geld deze verplichting nog niet , maar met een geregistreerd buggynummer behoort men tot de categorie van de zeilwagens en zijn de mogelijkheden om te rijden veel uitgebreider. Het registreren van je buggynummer dient te gebeuren bij een door LAZEF ( Landelijke Zeilwagensfederatie ) erkende club.

  • Local Weather

  [like]